10 Ocak 2013 Perşembe

2012 Yılı Dünyadan ..


Dünyada 2012
Ocak ayının önemli gelişmeleri şöyle:
1 Ocak  - İranlı bilim adamları, ülkenin ilk nükleer yakıt çubuğunu üretti. İran Atom Enerjisi Kurumu, İran yapımı ilk nükleer yakıt çubuğunun Tahran'ın nükleer araştırma reaktörünün çekirdeğine yerleştirildiğini açıkladı. 
4 Ocak - BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, yeni yılla birlikte ikinci 5 yıllık görevine başladı.
 5 Ocak- Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), 2011 yılında dünyada 103 gazetecinin öldürüldüğünü açıkladı. IPI'nin yayımladığı bildiride, 36 gazetecinin öldürüldüğü Latin Amerika'nın en çok gazetecinin hayatını kaybettiği bölge olduğu belirtildi. 
 7 Ocak - Belçika'da ilk yüz nakli, ülkenin kuzeybatısındaki Gand Üniversitesi'ne bağlı hastanede başarıyla yapıldı. Profesör Phillip Blondeel ve ekibinin yaptığı ameliyatla yüzü büyük oranda parçalanmış Belçikalı hastaya, kısa süre önce yaşamını yitiren ve organ bağışında bulunan bir kişinin yüzü nakledildi. Bu ameliyatla dünya genelinde yapılan yüz nakli sayısı 19 oldu. 
9 Ocak  - Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, İran'ın Fordo'daki tesisinde yüzde 20 oranında saflık düzeyine sahip uranyum üretimine başladığını teyit etti. 
13 Ocak - Bir tarih göçtü. Ömrünü Kıbrıs davasına adayan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, tedavi gördüğü Yakındoğu Üniversitesi Hastanesi'nde çoklu organ yetmezliği nedeniyle 87 yaşında vefat etti. Geçen yıl Mayıs ayında beyin kanaması geçiren ve sol tarafı felç olan Denktaş, Ankara'da Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde de bir süre tedavi görmüştü. Denktaş'ın ölümü nedeniyle KKTC'de ve Türkiye'de ulusal yas ilan edildi. Denktaş, 17 Ocak'ta binlerce kişinin katıldığı törenle son yolculuğuna uğurladı. Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda katafalka konulan Denktaş'ın naaşı Selimiye Camisi'ne götürüldü ve burada kılınan cenaze namazının ardından Cumhuriyet Parkı'nda toprağa verildi. Cenaze törenine, Cumhurbaşkanı Gül, TBMM Başkanı Çiçek, Başbakan Erdoğan, bakanlar, komutanlar, büyükelçiler, siyasi parti liderleri ve sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri ile pek çok ülkeden temsilci katıldı. 
- Türkiye dahil çok sayıda ülkeden 4 bin 200 yolcusu bulunan Costa Concordia isimli dev gemi, İtalya'nın batısında seyir halindeyken Giglio adası açıklarında karaya oturduktan sonra yan yattı. Kazada 32 kişi öldü, çok sayıda yolcu yaralandı. 
21 Ocak - Mısır'da 30 yıllık Mübarek rejiminin devrilmesinin ardından yapılan ilk demokratik seçimlerin resmi sonuçları açıklandı. 508 sandalyeden oluşan Mısır Halk Meclisi için yapılan üç aşamalı seçimlerde Müslüman Kardeşler tarafından kurulan Hürriyet ve Adalet Partisi yüzde 47.18 oy oranı ile 235 milletvekili çıkardı. Parlamentoda Selefi Nur Partisi 121, Liberal Vefd 38, ünlü işadamı Necip Saviris'in önderliğindeki Hür Mısır Bloku ise 34 koltuk elde etti. 
         
23 Ocak - Fransa Senatosu, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının inkarını suç sayan yasa teklifini kabul etti. 86'ya karşı 127 oyla kabul edilen yasa teklifinde, ''Kanunlar tarafından tanınan soykırımların inkarı yasaklanır'' ifadesi yer alıyordu. Fransa Parlamentosu, 2001 yılında, ''Fransa, 1915'deki Ermeni soykırımını tanır'' ifadesi bulunan bir yasayı onaylamıştı. 
- Suriye hükümeti, Arap Birliği'nin ülkedeki krizin çözümüne yönelik yeni planını reddederek, bunu içişlerine ağır bir müdahale olarak niteledi. 
29 Ocak - Pakistan'ın Pencap eyaletinde kalp hastalarına ücretsiz dağıtılan ilaç nedeniyle 150'ye yakın kişi hayatını kaybetti. Bölgesel yönetimin Sağlık Bakanlığı yetkilileri, bazı ilaçlardaki hatalı etken maddenin kemik iliği ve kandaki beyaz hücrelerin azalmasına sebep olması nedeniyle çok sayıda kişinin öldüğünü açıkladı. 
31 Ocak - Fransa'da 1915 olaylarına dair Ermeni iddialarının reddini suç sayan yasanın iptali için Meclis'ten 65, Senato'dan 72 üye Anayasa Konseyi'ne resmen başvuru yaptı. Senato'da Jacques Mezard'ın öncülüğüyle başlayan girişim sonucu 72 üyenin imzası toplandı, Meclis'te de iktidardaki Halk Hareketi Birliği üyesi Michel Diefenbacher girişiminde 65 imzaya ulaşıldı. 
Şubat ayının önemli gelişmeleri şöyle: 
1 Şubat - Mısır'ın ünlü takımı El Ehli ile Port Said'in El Masri takımları arasındaki maçtan sonra çıkan olaylarda 74 kişi öldü, 200'ü ağır binden fazla kişi yaralandı. Olayları belirli grupların çıkardığını savunan Mısırlılar, çatışmaların sorumlusu olarak 30 yıl Mısır'ı yönettikten sonra halk ayaklanmasıyla devrilen Mübarek ve eski rejimi işaret etti. 
4 Şubat - Suriye'de, Mevlit Kandili gecesi Humus kentine havadan ve karadan düzenlenen saldırılarda 337 kişi öldü, 1300 kişi yaralandı. 
 - BM Güvenlik Konseyi, Suriye'de insan hakları ihlallerini kınayan ve şiddetin derhal sona erdirilmesi çağrısında bulunan karar tasarısını, Rusya ve Çin'in vetosu nedeniyle kabul etmedi. 
6 Şubat - Filipinler'in orta kesimlerinde meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremde, 50'den fazla kişi hayatını kaybetti. Negros Adası açıklarında meydana gelen depremde çok sayıda bina yıkıldı, toprak kaymaları oldu. 
12 Şubat  - Amerikalı ünlü pop şarkıcısı Whitney Houston, 48 yaşında hayatını kaybetti. Houston, Los Angeles'ta Beverly Hilton Oteli'ndeki odasında ölü bulundu. Muhteşem sesi ve yorumuyla 415 ödülle Guinness Rekorlar Kitabı'nda ''en çok ödül alan kadın şarkıcı'' unvanını elinde tutan şarkıcının, 1992 yılında Kevin Costner ile başrollerini paylaştığı ''The Bodyguard'' filminde söylediği ''I Will Always Love You'' şarkısı, neredeyse tüm ülkelerin müzik listelerinde uzun süre bir numarada kalmıştı. 
15 Şubat - Honduras'ın Comayagua kentindeki cezaevinde çıkan yangında 357 kişi öldü, 80 mahkum ağır yaralandı. 
17 Şubat - Amerikalı gazeteci Antony Şadit Suriye'de hayatını kaybetti. Türkiye sınırı yakınlarında astım krizinden ölen New York Times muhabirinin cenazesini, foto muhabiri meslektaşı sırtında taşıyarak Türkiye'ye getirdi. Lübnan asıllı Şadit, Suriye'deki olayları izlemek için gizlice bu ülkeye girmişti. 
22 Şubat - Suriye'de, günlerce bombardıman altında kalan Humus kentinde görev yapan İngiliz Sunday Times gazetesi çalışanı Amerikalı Marie Colvin ve Fransız foto muhabiri Remi Ochlik hayatını kaybetti. Orta Doğu ve diğer çatışma bölgelerinde uzun yıllara dayanan deneyimleri olan gazeteciler, Suriye ordusunun hava saldırısı sırasında bulundukları basın merkezinde öldü. 
23 Şubat - Aşırı sağcılar tarafından öldürülen 8 Türk, bir Yunan ve ırkçı saldırıların tüm kurbanları için Almanya genelinde anma törenleri düzenlendi. Başkent Berlin'deki törene katılan Almanya Başbakanı Angela Merkel, ''Bu saldırılar aynı zamanda demokrasimize yönelik saldırılar. Bu saldırılar ülkemiz için utanç verici. Biz tek bir ülke ve tek bir toplumuz'' diye konuştu. 
27 Şubat - AB dışişleri bakanları, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'e istifa çağrısı yaparak, Şam yönetimine yaptırımları ağırlaştırdı. AB, 7 bakana daha vize yasağı getirdi ve mal varlıklarını dondurdu. 
- Amerikan Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi'nin 84. Oscar ödüllerinde, ''The Artist'' En İyi Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Erkek Oyuncu ödülleri ile geceye damgasını vurdu. Siyah-beyaz ve sessiz film ''The Artist'', yönetmeni Michel Hazanavicius ve başrol oyuncusu Jean Dujardin'e de Oscar kazandırdı. 
28 Şubat  - Fransa Anayasa Konseyi, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının inkarını suç sayan yasanın iptali konusundaki itirazı kabul etti. Anayasa Konseyi tarafından iptal edilen yasa, Türkiye ve Fransa arasındaki ilişkilerde son iki ay içinde ciddi kriz yaratmıştı. Yasa, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddini inkar edenlerin 1 yıl hapis ve 45 bin avroya kadar ceza istemiyle yargılanmalarını öngörüyordu. 
Mart ayının önemli gelişmeleri şöyle:
Suriye, BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın ülkedeki kanlı çatışmaları sona erdirmek amacıyla hazırladığı 6 maddelik planı kabul ettiğini duyurdu. 
 Afganistan'da NATO'ya bağlı Uluslararası Güvenlik Destek Gücü (ISAF) bünyesinde Kabil Bölge Komutanlığı'nda görevli Türk askerlerini taşıyan helikopterin düşmesi sonucu 12 asker şehit oldu. 
BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan, Mart ayında Suriye Devlet Başkanı Esed ile yaptığı görüşmenin ve Katar temaslarının ardından Türkiye'ye geldi. Annan, Nisan ayında da temaslarda bulunmak üzere Hatay'a geldi ve Suriyelilerin bulunduğu kamplarda inceleme yaptı. Annan, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ile görüşmesinin ardından düzenlenen basın toplantısında, Suriye yönetimine en geç 12 Nisan saat 06.00'ya kadar şiddeti ön koşulsuz durdurma çağrısı yaptı. 
Belçika'dan İsviçre'ye okul gezisine giden çocukların bulunduğu otobüsün Valais kantonunda kaza yapması sonucu 12 yaşındaki 22 öğrenci ve 6 yetişkin hayatını kaybetti. 
Norveç'te geçen Temmuz'da düzenlediği saldırılarla 77 kişiyi öldüren, 40 kişiyi yaralayan Norveçli terörist Anders Behring Breivik yargılanmaya başladı. Avukatları ile kurşun geçirmez bir cam bölmede 2 polis eşliğinde oturan Breivik, gerçekleştirdiği eylemleri kabul etti ancak suçlamaları reddetti. 
4 Mart - Rusya'da devlet başkanlığı seçimi yapıldı. Başbakan Vladimir Putin, oyların yüzde 63,82'sini alarak devlet başkanı seçildi. 
15 Mart - Dünyanın en itibarlı üniversitelerinin açıklandığı 2012 sıralamasında ABD'nin Harvard ve Massachusetts Institute of Technology (MIT) üniversiteleri ilk iki sırayı aldı, ODTÜ ilk 100 üniversite arasına girdi. 
26 Mart - Türkiye, Şam Büyükelçiliği'nin bütün faaliyetlerini askıya aldı. 
- Güney Kore'nin başkenti Seul'de Nükleer Güvenlik Zirvesi başladı. Uluslararası tepkilere rağmen uzaya füze ve uydu göndermeyi planlayan Kuzey Kore gerginliğiyle başlayan zirveye 53 ülkenin yöneticilerinin yanı sıra Uluslararası Polis Teşkilatı İnterpol ve üç uluslararası teşkilat katıldı. 
Nisan ayının önemli gelişmeleri şöyle: 
5 Nisan - ABD Başkanı Barack Obama ve Başkan Yardımcısı Joe Biden, Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin lideri Mesud Barzani ile Beyaz Saray'da görüştü. Obama ve Biden'ın görüşmede, Barzani'nin, Irak anayasası himayesinde ülkedeki siyasi sürece devam eden katılımına desteklerini dile getirdiği belirtildi. Mesud Barzani tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilen Neçirvan Barzani'nin kabinesi aynı gün güvenoyu aldı. 
16 Nisan - Norveç'te geçen Temmuz'da düzenlediği saldırılarla 77 kişiyi öldüren, 40 kişiyi yaralayan Norveçli terörist Anders Behring Breivik yargılanmaya başladı. Avukatları ile kurşun geçirmez bir cam bölmede iki polis eşliğinde oturan Breivik, gerçekleştirdiği eylemleri kabul etti ancak suçlamaları reddetti. ''İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra kamuoyunda en çok ses getiren saldırıyı düzenlediği'' görüşünü savunan Breivik, kendini ''terör örgütü El Kaide'nin Hıristiyan versiyonu'' olarak tanımladı. 
19 Nisan  - Suriye devlet televizyonu, Suriye ile BM arasında ateşkes protokolünün ön anlaşmasının imzalandığını duyurdu. 
20 Nisan - Mısır'ın başkenti Kahire'de yüz binlerce kişi Tahrir meydanında, ordunun yönetimi sivillere devretmesi için gösteri düzenledi. 
22 Nisan - Fransa'da Cumhurbaşkanı seçiminin ilk turunu, sosyalist aday François Hollande kazandı. Hollande yüzde 28,63, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ise yüzde 27,08 oy aldı. 
24 Nisan  - Uluslararası Af Örgütü, Avrupa ülkelerinin laiklik ve cinsiyet eşitliği gibi gerekçelerin arkasına saklanmak suretiyle okullarda ve istihdamda başörtüsünü yasaklamasının insan hakları ihlali olduğunu bildirdi. 
- ABD Başkanı Barack Obama, Ermenilerin 1915 yılı olaylarını anma günü olarak seçtiği 24 Nisan açıklamasında, geçen yıl olduğu gibi ''Büyük Felaket'' anlamına gelen ''Meds Yeghern'' ifadesini kullandı. Dışişleri Bakanlığı, Obama'nın açıklamasının ''tarihi gerçekleri çarpıttığını'' ve ''esefle karşılandığını'' bildirdi. 
Mayıs ayının önemli gelişmeleri şöyle:
Uluslararası Polis Teşkilatı (Interpol), Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi'nin yakalanması için kırmızı bülten yayımladı. 
Mısır'ın eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, yargılandığı davanın karar duruşmasında, protesto gösterilerindeki ölümlere suç ortaklığı etmek suçundan ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.
İsrail devlet kurumunun Mavi Marmara saldırısına ilişkin hazırladığı raporda, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu şiddetle eleştirildi. 
Mayıs ayının önemli gelişmeleri şöyle: 
3 Mayıs - Norveçli ressam Edvard Munch'un ''Çığlık'' tablosu, New York'ta yapılan müzayedede rekor fiyatla 119 milyon 922 bin 500 dolara (yaklaşık 212 milyon TL) alıcı buldu. 
4 Mayıs - Denize kıyısı olmayan İsviçre'nin PlanetSolar isimli katamaranı, güneş enerjisiyle dünya turunu tamamlayan ilk gemi oldu. Eylül 2010'da başladığı yolculuğunda 60 bin kilometre yol kateden katamaran, Fransa'nın güneyindeki Monako limanında coşkuyla karşılandı. 
5 Mayıs - ABD tarihinin en büyük terör saldırısı olan 11 Eylül'ün beyni kabul edilen Halid Şeyh Muhammed ile 4 arkadaşı, Küba'daki Guantanamo Deniz Üssü'ndeki askeri mahkemeye çıkarıldı. Muhammed ile arkadaşları Velid Bin Attaş, Remzi Binalşib, Ali Abdülaziz Ali ve Mustafa Ahmet El Havsavi, cinayet, terörizm, suikast, uçak kaçırmak ve mülke zarar vermek suçlarından yargılandıkları davada savunma yapmayı reddetti. 
- Fransa'da Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turu yapıldı. Seçimi, sosyalist aday Francois Hollande kazandı. 
         
17 Mayıs - Cannes'te Nuri Bilge Ceylan'a  "Altın Fayton" ödülü. Dünyanın önemli sinema etkinliklerinden Cannes Sinema Festivali'nde Fransa'daki Sinema Yönetmen ve Yapımcıları Derneği, Türk yönetmen Nuri Bilge Ceylan'a 2012 ''Carossee d'or'' (Altın Fayton) sinema ödülünü takdim etti. 
23 Mayıs - Mısır'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turu yapıldı. Hürriyet ve Adalet Partisi adayı Muhammed Mursi ile eski rejimin son başbakanı Ahmet Şefik ikinci tura kaldı. 
- Televizyon için uzaktan kumandayı icat eden Amerikalı Eugene Polley, 96 yaşında Chicago yakınlarında bir hastanede hayatını kaybetti. 
25 Mayıs - Hula'da katliam. Suriye Genel Devrim Konseyi'ne göre, çeşitli kentlerde cuma namazından sonra düzenlenen operasyonlarda çoğunluğu Humus'un Hula ilçesinde olmak üzere 115 kişi öldü. Türkiye katliamı kınadı. BM Güvenlik Konseyi, Suriye'nin Hula kasabasında yapılan katliamı şiddetle kınadı ve Suriye hükümetinin uluslararası hukuku ve Konsey kararlarını ihlal ettiğini bildirdi. Katliamının ardından ABD, Avustralya, Fransa, Almanya, İngiltere, İtalya, İsviçre, İspanya, Bulgaristan, Japonya ve Kanada, Şam üzerindeki baskıyı artırmak amacıyla 29 Mayıs'ta Suriyeli büyükelçi ve diplomatları sınırdışı kararı aldı. Suriye'nin Benelüks ülkeleri büyükelçiliğini yürüten Hollanda büyükelçisi de ''istenmeyen kişi'' ilan edildi. 
26 Mayıs - 65. Cannes Film Festivali'nde, kısa metrajlı filmler kategorisinde yarışan Türk yönetmen Rezan Yeşilbaş'ın ''Sessiz'' adlı filmi ''Altın Palmiye'' ödülüne layık görüldü. 
30 Mayıs - İngiliz Anayasa Mahkemesi, Wikileaks'in kurucusu Julian Assange'ın İsveç'e iade edilebileceğine karar verdi. 
Haziran ayının önemli gelişmeleri şöyle: 
3 Haziran - Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed, parlamentonun açılışında, ülkesinin ''gerçek bir savaş ve yok etme planı'' ile karşı karşıya olduğunu belirterek, dış güçleri suçladı. Esed, sivil ya da asker tüm şehitleri saygıyla andığını ve bu kişilerin kanının yerde kalmayacağını söyledi. 
4 Haziran - ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Ermenistan'ı ziyareti sırasında, Ankara ile Erivan arasında ilişkilerin normalleşmesini öngören protokollerin ön koşulsuz onaylanmasından yana olduklarını söyledi. 
5 Haziran - Arjantin'de dünyada bir ilk olan, cinsiyet hüviyeti yasası yürürlüğe girdi. 
- Suriye, Türk ve Batılı ülkelerin diplomatlarını ''istenmeyen kişi'' ilan etti. 
- El-Kaide terör örgütünün iki numaralı ismi Ebu Yahya El Libi, Amerikan insansız hava aracı tarafından Pakistan'ın kuzeydoğusundaki aşiret bölgesi Kuzey Veziristan'da öldürüldü. 
6 Haziran - Güneş enerjisiyle çalışan uçak ''Solar Impulse'' son durağı olan Fas'a ulaştı. 
7 haziran - Danimarka'da Hz. Muhammed'e hakaret içeren karikatürleri yayımlayan gazeteye terör saldırısı planlamaktan suçlu bulunan 4 kişi, 12'şer yıl hapis cezasına çarptırıldı. 
12 Haziran - Nobel Ekonomi Ödülü'nün ilk kadın sahibi Amerikalı Elinor Ostrom öldü. 
14 Haziran - Mısır Anayasa Mahkemesi, 166 bağımsız milletvekilinin vekilliklerini düşürdü. Anayasa Mahkemesi sözcüsü, ''bu kararın parlamentonun feshi anlamına geldiğini'' söyledi. Mısır Yüksek Askeri Konseyi, Halk Meclisi'nde bulunan yasama yetkisini üstlendi. 
17 Haziran  - İrlandalı 111 yazar, 28 saatlik kesintisiz okuma maratonuyla Guinness Dünya Rekoru'nu kırdı. 
19 Haziran - Hollanda'da son bir yıldır gündemde olan ve Müslümanlar ile Yahudileri yakından ilgilendiren hayvanların uyuşturulmadan kesilmesinin yasaklanmasına yönelik yasa tasarısı, parlamentonun üst kanadı Senato'da reddedildi. 
- Wikileaks'in kurucusu Julian Assange, Güney Amerika ülkelerinden Ekvador'un İngiltere'nin başkenti Londra'daki büyükelçiliğine sığınarak siyasi iltica talebinde bulundu. 
23 Haziran  - Paraguay'da Senato, geçen hafta topraksız çiftçilerle polisler arasında çıkan ve 17 kişinin ölümüyle sonuçlanan çatışmaların ardından Devlet Başkanı Fernando Lugo'yu görevden aldı. 
27 Haziran - Kuzey İrlanda'yı ziyaret eden İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, İrlanda Cumhuriyet Ordusu'nun (IRA) siyasi kanadı Sinn Fein'li siyasetçi Martin McGuinness ile görüştü. Sinn Fein İngiltere, İrlanda ve Kuzey İrlanda parlamentolarında temsil ediliyor. IRA, 2005 yılında silah bırakmıştı. 
28 Haziran - İran ve İngiltere, büyükelçiliklerini karşılıklı olarak kapatırken, iki devlet arasındaki diplomatik ilişkilerin başka ülkeler aracılığıyla süreceği bildirildi. 
Temmuz ayının önemli gelişmeleri şöyle:
İsviçre'deki Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi'nde (CERN), Higss bosonu olması muhtemel yeni bir atomaltı parçacığı bulunduğu açıklandı. 
 Suriye'nin başkenti Şam'da Ulusal Güvenlik Kurulu'na yönelik düzenlenen intihar saldırısında Devlet Başkanı Beşşar Esed'in özel temsilcisi Hasan Türkmani, Savunma Bakanı Davud Racha ve Genelkurmay Başkan Yardımcısı Asıf Şevket öldü. Saldırıyı, Özgür Suriye Ordusu üstlendi. 
ABD'nin Colorado eyaletinde ''Batman'' filminin galasında silahlı bir saldırganın seyircilerin üzerine ateş açması sonucu 12 kişi öldü, 58 kişi yaralandı. 
BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan görevinden istifa etti. Cezayir asıllı El-Ahdar El -İbrahimi, BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi oldu. 
NASA tarafından şimdiye kadar üretilmiş en zeki gezegenler arası gezginci robot olan Curiosity (Merak), Mars'a indi. NASA, Curiosity'den gelen Mars görüntülerini ertesi gün yayınladı. 
Ay'a ilk ayak basan kişi olarak tüm dünyada tanınan astronot Neil Armstrong, 82 yaşında hayata veda etti. 
1 Temmuz - AB üyelerinin Ocak ayında kararlaştırdığı İran'a kademeli petrol ambargosu 1 Temmuz'dan itibaren tamamen yürürlüğe girdi.
- Soyuz uzay aracı, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan Dünya'ya dönüşünü tamamladı. Uzay aracı, istasyonda 193 günlük görevi sona eren 3 astronotla Kazakistan'ın güneyine indi. 
4 Temmuz  İsviçre'deki Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi'nde (CERN), Higss bosonu olması muhtemel yeni bir atomaltı parçacığı bulunduğu açıklandı. 
Ağustos ayının önemli gelişmeleri şöyle: 
15 Ağustos - Bilim adamları, Samanyolu Galaksisi'nin bir yılda doğurduğu yıldızdan çok daha fazlasını bir günde doğuran bir galaksi keşfetti. NASA Chandra X-ışın teleskobunu kullanan astronomlar, yılda 740 yeni yıldız doğuran devasa bir galaksi bulduklarını açıkladı. 
- Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, Çin'de ''En Etkili Uluslararası Yazar Ödülü''ne layık görüldü. 
16 Ağustos - Ekvador, Wikileaks'in kurucusu Julian Assange'ın sığınma talebini kabul ettiklerini açıkladı. 
 - ABD'nin, sesten 6 kat hızlı gitmesi için geliştirdiği insansız hava aracı test uçuşunda başarısız oldu. 
24 Ağustos - Norveç mahkemesi, başkent Oslo ve Ütoya Adası'nda düzenlediği iki ayrı saldırıda 77 kişiyi öldüren Norveçli Anders Behring Breivik'in cezai ehliyeti olduğuna karar verdi. Breivik, 21 yıl hapis cezasına mahkum oldu. 
28 Ağustos - Yönetmen Fatih Akın, Almanya'da yazar Peter-Weiss adına düzenlenen sinema ödülüne layık görüldü. 
29 Agustos - İsrail Hükümeti, 1972 Münih Olimpiyatları'na katılan İsrailli sporcuların ölümüyle sonuçlanan Münih operasyonuyla ilgili belgeleri ilk kez gün yüzüne çıkardı. Filistinli silahlı bir grup tarafından rehin alınan 11 İsrailli sporcunun kurtarılması için Mossad tarafından idare edilen rehineleri kurtarma operasyonu başarısızlıkla sonuçlanmış, İsrailli sporcuların tamamı ve 5 Filistinli eylemci ölmüştü. 
Eylül ayının önemli gelişmeleri şöyle:
Libya'nın Bingazi kentinde düzenlenen saldırıda ABD Büyükelçisi Chris Stevens ve 3 Amerikalı çalışanı öldü. 
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Özel Temsilcisi Angelina Jolie, Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin bulunduğu kampları ziyaret etmek amacıyla Gaziantep'e geldi. 
ABD'de yaşayan bir grup radikal Kıpti tarafından çekilen ve Hz. Peygamber'e hakaret içeren ''Müslümanların Masumiyeti'' filmi İslam dünyasında büyük tepkilere yol açtı. 
 NASA'nın Mars'taki uzay aracı Curiosity, iniş yaptığı bölgede, bir zamanlar yüzey boyunca akan nehrin izlerini buldu. 
2012 Nobel Barış Ödülü'ne Avrupa Birliği layık görüldü. 
'Korkusuz Felix'' tarihi denemesini yaptı. Serbest düşüşte ses duvarını aşan ilk insan olarak tarihe geçmeyi hedefleyen 43 yaşındaki Avusturyalı ekstrem sporcu Felix Baumgartner, helyum balonla çıktığı stratosfer tabakasında kendini boşluğa bıraktı ve yere inmeyi başardı. 
İsrail donanması, İsveç'ten Gazze'deki ambargoyu kırmak ve bölgeye insani yardım taşımak için yola çıkan Finlandiya bandıralı Estelle isimli gemiye müdahale etti. 
ABD'yi Sandy kasırgası vurdu. 
10 Eylül - ABD'de yaşayan bir grup radikal Kıpti tarafından çekilen ve Hz. Peygamber'e hakaret içeren ''Müslümanların Masumiyeti'' adlı sinema filmi İslam dünyasında büyük tepkilere yol açtı. Filmde İslamiyet şiddet yanlısı bir din olarak gösterilirken, bu eğilimin doğrudan Hz. Muhammed'in öğretilerinden kaynaklandığı iddia ediliyor. Haziran ayı sonunda Hollywood Bulvarı üzerindeki küçük bir sinema olan Vine'da gösterilen filminden alınan bazı parçaların Arapça'ya çevrilip YouTube sitesine yüklenmesiyle İslam dünyasında gösteriler tetiklendi. Filmin ortaya çıkmasının ardından Afrika, Ortadoğu ve Avrupa ülkeleri ile ABD'de eylül ayı boyunca protestolar düzenlendi. 
         Filmin yapımcısı Sam Bacile, filmi ''provokatif bir siyasi tutum'' için yaptığını itiraf etti. Filmin yapımında rol alan 9 Mısırlı için tutuklama kararı çıkartıldı. ABD'li yetkililer, filmin arkasındaki kişinin Basseley Nakoula olduğunu tespit etti. Nakoula'nın, filmin yazarı ve yönetmeni olarak adı geçen ''Sam Bacile'' ile bağlantılı olduğu belirlendi. 2010 yılında çalınmış kimlik ve sosyal güvenlik numaralarıyla banka dolandırıcılığı yaptığına yönelik kayıtlar tespit edilen Nakoula'nın 21 ay hapse mahkum edildiği ve şartlı salıverme yetkilisinin izni olmadan 5 yıl boyunca internete girmesi ve bilgisayar kullanmasının yasaklandığı anlaşıldı. Nakoula, şartlı tahliye koşullarını ihlal ettiği gerekçesiyle 29 Eylül'de tutuklanarak cezaevine konuldu. 
Ekim ayının önemli gelişmeleri şöyle: 
6 Ekim - Venezuela'da devlet başkanlığı seçimi yapıldı. Seçimde oyların yüzde 54'ünden fazlasını alan Hugo Chavez, 3'üncü kez Devlet Başkanı seçildi. 
14 Ekim - ''Korkusuz Felix'' tarihi denemesini yaptı. Serbest düşüşte ses duvarını aşan ilk insan olarak tarihe geçmeyi hedefleyen 43 yaşındaki Avusturyalı ekstrem sporcu Felix Baumgartner, helyum balonla çıktığı stratosfer tabakasında kendini boşluğa bıraktı ve yere inmeyi başardı. ABD'nin New Mexico eyaletindeki Roswell kenti yakınlarında 850 bin metreküplük helyum balonunun taşıdığı 1360 kilogram ağırlığındaki kapsülle gökyüzüne çıkan ''Korkusuz Felix'' yaklaşık 39 kilometre yükseklikten atladı. 
29 Ekim - Yazar Orhan Pamuk'a, Fransa Kültür Bakanlığı'nda düzenlenen törenle Fransız onur nişanı Legion D'honneur verildi. 
30 Ekim - ABD'nin başkenti Washington, ülkenin doğu yakasını etkisi altına alan Sandy kasırgası nedeniyle adeta ''hayalet kente'' döndü. Kasırgasının doğu kıyılarını vurmaya devam ettiği ABD'de ölenlerin sayısı 39'a ulaştı, 3 milyonu aşkın hane elektriksiz kaldı. New York'un Queens bölgesinde meydana gelen su baskını sonrası çıkan yangında 50 ev hasar gördü. 
Kasım ayının önemli gelişmeleri şöyle:
İsrail Ordusu, Gazze'ye yönelik büyük bir askeri saldırı düzenledi. 
 Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi ve Özel Kalem Müdürü Ahmed Kahtan, 2. ve 3. kez gıyablarında idam cezasına çarptırıldı. 
Çin'in siyasi değişimi açısından tarihi öneme sahip olan ve Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) yeni yöneticilerinin belirleneceği ÇKP 18. Ulusal Kongresi yapıldı. Çin Devlet Başkan Yardımcısı Şi Cinping'in, Çin Komünist Partisi Genel Sekreteri olduğu açıklandı. 
 ABD Merkezi Haberalma Örgütü (CIA) Direktörü David Petraeus, görevinden istifa etti. 
Filistin BM'de ''üye olmayan gözlemci devlet''statüsü kazandı. 
ABD'nin Connecticut eyaletindeki Newtown kentinde 20 yaşındaki Adam Lanza, birlikte yaşadığı annesini öldürdükten sonra Sandy Hook İlkokulu'nu bastı. Öğrencilerin ve okul personelinin üzerine ateş açan Lanza, 20'si çocuk 26 kişiyi katletti. 
4 Kasım - İran'daki mühendisler dünyada ilk kez dikey kalkış yapabilen insansız hava aracı üretti. 
6 Kasım  - ABD'de halk, başkanlık seçimi için sandık başına gitti. Demokrat Parti'nin adayı Barack Obama ikinci kez ABD başkanlığına seçildi. Obama, zafer konuşmasında, ''Beyaz Saray'a her zamankinden daha kararlı ve daha ilham almış şekilde döndüğünü'' söyledi. 
7 Kasım - Türkiye'nin güvenliği konusunda NATO ile yapılan çalışmalarda ve ihtimaliyet planlamalarında Patriot füzelerinin kullanımının da gündeme geldiği öğrenildi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin NATO'dan Patriot füzeleri satın alacağı ve Suriye sınırına Patriot bataryası yerleştireceğine yönelik iddialarla ilgili, NATO'nun tüm üyeleri savunmakla mükellef olduğunu hatırlatarak, ''İhtimaliyat hazırlıkları çerçevesinde her şey ele alınır'' dedi. 
12 Kasım - Ünlü pop şarkıcıları Taylor Swift ve Justin Bieber MTV Avrupa Müzik Ödülleri'nde 3 ödül birden kazanarak etkinliğe damgasını vurdu. 
13 Kasım - Yönetmen Tolga Örnek'in ''Labirent'' filmi Avrupa Konseyi tarafından bu yıl 13'üncüsü düzenlenen ''Sinema Sahnesi ve Yıldızları Ödülleri'nde jüri özel ödülüne layık görüldü. 
         
17 Kasım - İrlanda'nın başkenti Dublin'de binlerce kişi kürtaj hakkının tanınması için yürüyüş düzenledi. 
18 Kasım - Almanya'nın Frankfurt kentinde düzenlenen Türk Film Festivali'nde bu yılki ''vefa ödülü'' Kemal Sunal'a verildi. 
24 Kasım - Güney Koreli şarkıcı Park Jae-Sang'in (PSY) söylediği ''Gangnam Style'' isimli şarkının klibi video paylaşım sitesi Youtube'da en çok izlenen video oldu. 
28 Kasım - Fransız-Türk edebiyat ödülü bu yıl, öykü ve roman yazarı Tahsin Yücel'e verildi. 
29 Kasım - Evrendeki en büyük kara deliklerden biri bulundu. Dünya'dan 220 milyon ışık yılı uzakta bulunan kara delik, Güneş'ten 17 milyar kez daha büyük. 
-Suriye'de 20 aydır süren çatışmalarda, 40 binden fazla kişinin hayatını kaybettiğinin tahmin edildiği açıklandı. 
  Aralık ayının önemli gelişmeleri şöyle: 
7 Aralık - Türkiye'nin, Suriye sınırına yerleştirilmek üzere NATO'dan talep ettiği Patriot hava savunma sistemi gönderilmesine, Almanya'dan sonra Hollanda da onay verdi. 
11 Aralık - IMF'nin eski Başkanı Dominique Strauss-Kahn aleyhine ABD'nin New York kentinde açılan cinsel taciz davasında uzlaşma sağlandı. New York'ta görülen davada, davacı Nafissatou Diallo ile Strauss-Kahn'ın uzlaştığı açıklandı, ancak taraflar arasındaki anlaşmanın içeriğinin gizli tutulacağı belirtildi. Diallo'nun Mayıs 2011'de açtığı dava sonucu Strauss-Kahn, IMF Başkanlığı'ndan istifa etmek zorunda kalmış, ayrıca Fransa'daki devlet başkanlığı seçimine de katılamamıştı. 
12 Aralık - Almanya'da hükümetin hazırladığı ve erkek çocukların sünnet edilmesini düzenleyen yasa tasarısı Federal Meclis'ten geçti. Çocukların sünnet edilmesine izin veren yasaya göre, tıbbi kurallar göz önünde bulundurularak çocukların en az şekilde acı çekerek sünnet olması, bu konuda şüphe duyulması durumunda uyuşturulma veya narkoz verilmesi öngörülüyor. Bunun yanı sıra sünnetin, çocuğun sağlığında tehlike oluşturmaması isteniyor. 
- Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, kanserin nüksetmesi üzerine Küba'da 4. kez ameliyat masasına yattı. Devlet Başkanı Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Nicolas Maduro, 6 saatten uzun süren ameliyatın başarıyla tamamlandığını açıkladı. 
- Dünyaca ünlü Hintli müzisyen Ravi Shankar, 92 yaşında hayata veda etti. 
 - Tüm dünya, Maya takvimine göre yeryüzünün 21 Aralık'ta yok olacağı ile ilgili iddialar nedeniyle diken üstündeyken devasa bir asteroit, Dünya'nın yakınından geçti. ''4179 Toutatis'' adı verilen asteroit, Dünya'nın 7 milyon kilometre yakınında

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder